Over ons

IMG_2481

In de zomer van 2019 heeft de Utrechtse Kegelbond zijn  mooie kegelhuis in Sporthal Zuilen moeten verlaten. Dat was onvermijdelijk door te hoge huurlast en vergrijzing. De topjaren aan de Maliesingel en Mariaplaats tot 2004 en daarna de locaties aan de Burg. Norbruislaan 13 en 680 zijn geschiedenis. Na 112 jaar is de kegelsport uit Utrecht stad verdwenen.

Maar het enthousiasme van veel echte kegelaars is nog niet verdwenen. Daarom blijft de UKB voorlopig hun belangen behartigen en bovenal de kegelsport in het algemeen promoten en bevorderen.

UKB kegelclubs kegelen intussen in Barneveld, Lopik en Groenekan. In Tennis Centrum Groenekan konden wij in goed overleg met de pachter twee kunststofbanen installeren ter vervanging van de houten banen. Dat maakt het mogelijk in die kegelzaal de klassering te gooien voor de jaarlijkse KNKB klasse indeling. In Groenekan kegelen nu 6 kegelverenigingen.

De UKB heeft in Lopik zijn nieuwe vestigingsadres gevonden in Dorpshuis De Schouw, waar Wieleroord ’80 wel zo’n 60 leden heeft. Ook daar worden door UKB leden klasseringsballen gegooid.

Geschiedenis

De Utrechtse Kegelbond (UKB) had zijn moderne kegelhuis met 6 banen van 2011-2019 in Sporthal Zuilen. Met een digitaal scoresysteem en puntentelling was het kegelresultaat direct zichtbaar. De actuele stand tijdens wedstrijden was rechtstreeks te volgen op internet. Er waren tot 2019 negen kegelclubs aangesloten bij de UKB en zeven daarvan kegelden in het UKB kegelhuis.

Kegelen doe je in clubverband en op een vaste clubavond. Daarnaast zij er regionale en landelijke competities. Er zijn dames-, heren- en gemengde verenigingen. Naast het competitie element staat gezelligheid hoog in het vaandel. De UKB is evenals 16 andere landelijke kegelbonden, aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Kegelbond (KNKB).

Kegelclubs bestaan vaak al heel lang, 100-jarige zijn geen uitzondering. Hoewel de clubs kleiner worden, meestal 10-15 leden, zijn het altijd vriendenclubs die op hun vaste clubavond de sport en de gezelligheid goed combineren. Door vergrijzing daalt het aantal kegelclubs wel. Dat is jammer, want de kegelsport is leuk en uitdagend voor jong en oud.

De UKB heeft zich vele jaren ingespannen om nieuwe leden te werven en ook jonge mensen enthousiast te maken voor de kegelsport. Dat heeft helaas niet geleid tot nieuwe leden.