Utrechtse kegelbond sluit kegelzaal

De Utrechtse Kegelbond heeft in een bijzondere algemene ledenvergadering op 27 november 2018 noodgedwongen besloten zijn huurovereenkomst met de gemeente Utrecht per 31 december 2018 op te zeggen. Dit betekent dat zeven UKB kegelclubs per 1 maart 2019 een andere kegellocatie moeten zoeken.

De benarde financiële positie van de UKB noopte daartoe. Besprekingen met de gemeente over een financiële regeling voor de veel te hoge huurprijs, hebben helaas slechts geresulteerd in de voortijdige beëindiging van de huurovereenkomst met de gemeente.

De UKB heeft geruime tijd veel pogingen ondernomen om nieuwe leden aan te trekken, maar dat is niet gelukt. Intussen zet de vergrijzing onverminderd door.

Het UKB bestuur betreurt enorm de mooie en moderne kegelzaal te moeten ontruimen, en niet alleen voor de kegelaars van de aangesloten clubs. De zo centraal gelegen kegelzaal met zijn digitale scoresysteem is vanaf eind 2011 een fantastische locatie geweest voor wedstrijden van de Koninklijke Nederlandse Kegelbond en vooral voor de vele landelijke finales die er gehouden zijn. Het is een treurige ontwikkeling in de toch al afnemende populariteit van de kegelsport. Het bestuur zoekt nog naar andere kegelmogelijkheden in de regio. Het is zoals het is.

Edith van Eijk, secretaris

KNKB bekerfinales 2018 in Utrecht

Op zondag 25 november werd in Utrecht de bekerfinale 1e divisie gegooid. In 2017 was deze strijd gewonnen door Maastricht, gevolgd door De Bargen uit Friesland en op de derde plaats Haarlem. We wisten dus bij aanvang al wie we in de gaten moesten houden. Dat niet elke club op dezelfde banen gooit, blijft gedurende de dag toch een punt(je) van discussie, maar gezien het systeem kan dit niet anders.
Als je van kegelen houdt is deze dag genieten! De spanning is er vanaf de start. Wie pakt de punten voor zijn of haar team. OGK Brummen trad aan met 4 mannen en 1 vrouw: “hebben we de goede indeling gemaakt?”. Veranderen is niet meer mogelijk, wat de wedstrijd alleen maar leuker maakt.

De zes clubs zijn bij aanvang in twee poules verdeeld, A en B. Via kruisfinales komen de finalisten tevoorschijn. Het lijkt ingewikkeld maar het UKB computersysteem heeft fantastisch gewerkt, waarvoor complimenten aan Erik en Marianne Bakker!
Uiteindelijk werd de finale bereikt. De 5e en 6e plaats waren toen al bekend en de strijd ging nog tussen Maastricht en OGK Brummen om plaats 1 en 2, en tussen Alinghoek en De Bargen om plaats 3 en 4.

Maastricht werd kampioen met bijna 8,5 gemiddeld, wat gezien de sterkte van de club een fantastische prestatie is! Van harte proficiat.
(Verslag van Ans Miete, UKB)

De wedstrijd van divisie 2 op zaterdag 24 november was minstens zo spannend. In de kruisfinale maakte 8 o/d Lange de verwachting waar en werd kampioen 2018 met 7,8 gemiddeld.

Natuurlijk waren er de gebruikelijke prijsuitreikingen. Op zaterdag werden de medailles omgehangen door Joop Brouwer en op zondag door Harry Timmer, als zo vaak geassisteerd door Anneke Oskam. De winnende teams werden met vlagvertoon en de nationale hymne op het schavotje vereeuwigd.

De uitslagen

divisie 1 divisie 2
1 Maastricht 1 8 o/d Lange
2 Alinghoek 1 Alinghoek 2
3 OGK Brummen OGK Dames
4 De Bargen  Maastricht 2
5  Delft 1 Delft 2
6 Haarlem 1 G en O Groningen

 

Kijk voor alle uitslagen op KNKB website onder uitslagen.
Dank aan alle deelnemers voor de mooie kegelshow en aan de UKB vrijwilligers die de wedstrijden weer zo soepel lieten verlopen!

Edith van Eijk, secretaris

VSK-DIG viert 21e lustrum

De Veterinaire Studenten Kegelclub “Duim in ‘t Gat” viert in oktober zijn 21e lustrum. Het is traditie dat er dan onder meer een kegelconcours wordt georganiseerd. Dat vond plaats in de UKB kegelzaal in Zuilen. Het waren mooie wedstrijden met veel plezier en gezelligheid. Lees hier het verslag van Mathijs Lucas Hana en bekijk foto’s van de prijsuitreiking op 6 oktober.

De Utrechtse Kegelbond bedankt de 105 jarige VSK “Duim in ‘t Gat” voor dit geslaagde concours en wenst de leden nog vele jaren plezierige kegelsport.

Kegelen met AH sportzegels

Heb je met de Albert Heijn sportactie zegels gespaard, kom dan bij ons kegelen!
Kegelen is uitdagend, vereist concentratie en inzicht, het is een serieuze en ook een sociale sport. Het is spannend om de bal met één duimgat op de smalle baan te houden. Als dat lukt wordt het steeds leuker.

Kom op een maandag-, woensdag-, donderdag- of vrijdagavond van 20.00-22.00 uur. De kegelaars van die avond laten je graag kennismaken met de kegelsport en zorgen voor persoonlijke begeleiding. Er zijn ballen in verschillend gewicht. Breng zelf lichte schone sportschoenen mee. Meld je aan op https://ahsportactie.nl/ voor een tijdstip naar keuze. Wij zien je graag.

 

Geen UKB zege in Landelijke Competitie

De laatste wedstrijd in de KNKB Landelijke Competitie 2017-2018 werd op zaterdag 29 april gespeeld, onder andere in ons Utrechtse kegelhuis. Team Utrecht 3 was de ontvangende partij voor Divisie 3a en de organisatie lag dan ook op de schouders van de veterinaire kegelclub DIG onder aanvoering van Ans Miete.

De heren studenten hebben dat prima gedaan. De computers bemand, de horeca verzorgd, afgewassen en oopgeruimd. Gooien moesten zij ook: Stijn Wolthuis, Wouter Heitkamp, Mathijs Hana en Alger Hiemstra; soms leverde dat teleurstellende resultaten op. Het is niet dat het hun aan talent en kunde ontbreekt, maar ja, als je elke week moet gooien op houten banen die zij betitelen als ‘goten’, zijn de UKB ‘vlakke’ banen een extra probleem. Daarbij waren enkelen pas diep in de nacht thuisgekomen van hun reisje naar een paardenracefestijn in Groningen. Van schrik waren zij dan ook hun materiaal en ballen vergeten maar ook dat is nog op tijd goed gekomen.

Complimenten voor Ans Miete, de heren studenten en voor Marianne Bakker die telefonische ondersteuning op afstand bood.

In Utrecht werd team ONAT Groningen kampioen met een score over 180 ballen van gemiddeld 8.15. Goede tweede was Acht om de Lange Lochem met 8,06. Utrecht 3-DIG werd 7e in Divisie 3a met 6,3 gemiddeld.

 

Team Utrecht 2 kegelde in Delft. Hun laatste wedstrijd werd relaxed gegooid door Hendrik Hoogendoorn, Nel van Kralingen, Ria Vergouwe en Will Nijenhuis. Voor Wieleroord ’80 was de eindscore niet gek, al eindigden zij als laatste in Divisie 3b. Na de huldiging hebben zij nog gezellig het watertje laten klinken en deelgenomen aan een heerlijk buffet in kegelhuis Kalf de Gaech.

In Brummen kegelde team Utrecht 1 in Divisie 2. Hoewel Adriaan Loggen daar de hoogste gooier was met 515 hout (8,58 gem.), eindigde ook Utrecht 1 als laatste in zijn divisie 2 en degradeert. Er werd een groepsfoto gemaakt in het UKB teamshirt (v.l.n.r.  Erik Bakker, Ans van Tuil, Edith van Eijk, Sonja de Groot, Anneke Oskam, Adriaan Loggen) en daarna genoten van het door kegelhuis Concordia aangerichte buffet.

Al met al een mooie afsluiting van dit 3e seizoen landelijke competitie. De winnende teams werden beloond met een mooie KNKB medaille en een boeket. Alle uitslagen zijn te vinden op www.kegelbond.nl. Het volgende seizoen LC start in september en loopt dan tot eind 2019; UKB leden kunnen inschrijven vóór 30 juni bij wedstrijd@utrechtsekegelbond.nl.

 

Edith van Eijk en Wil Schaatsenberg

KNKB kampioenschap B-C klasse in op 14-15 april 2018

Onze kegelzaal was op zaterdag met 54 dames B en C, heren C en hun meegekomen gasten vol bezet.
De indeling van drie klassen in één wedstrijd en de gebruikelijke verhinderingen op het laatste moment waren vlot door Erik en Marianne Bakker in het digitale scoresysteem verwerkt, en toen trad er een technische storing op. Met als gevolg dat er handmatig geschreven moest worden. De ‘schrijvers’ van De Eemgooiers en onze wedstrijdleiding waren er druk mee. Gelukkig konden de eindstanden van elke ronde snel in het systeem ingegeven worden en die waren direct zichtbaar op schermen in de zaal en op ukb.kegelscores.nl.

Van de UKB waren er vier deelnemers: Hennie de Jong, Edith van Eijk en Sonja de Groot in klasse-C, Anneke Oskam in klasse B. De wedstrijd verliep verder probleemloos. Rond half 6 waren de 3×3 kampioenen bekend, zie de uitslag op Uitslagen.

Op zondag streden 38 heren B om het kampioenschap. Het digitale systeem werkte perfect en er werd verrassend hoog gegooid. In de allerlaatste ronde zorgde Ton van der Meulen (OGK) voor opwinding door met de hoogste score van 483 hout gelijk te eindigen met Bennie Aalderink (OGK). Dat werd dus een barrage van 2x 10 ballen, die door Bennie werd gewonnen met 164 tegen 161 hout. Enige UKB deelnemer was Erik Bakker.

Joop Brouwer was KNKB gedelegeerde tezamen met Renate Kales. Joop zorgde beide dagen op zijn vlotte manier voor een vrolijke prijsuitreiking, op zaterdag geassisteerd door André Thomissen en op zondag door Linda Lemmen (KNKB bestuur). Zij reikten 4 wisselbekers uit, hingen 12 medailles om en overhandigden 12 boeketten.
Joop bedankte zijn UKB leden voor de goede organisatie en met name de ‘schrijvers’ van De Eemgooiers die het op zaterdag onverwachts met de pen moesten doen.

Onze deelnemers scoorden als volgt:
Hennie de Jong, KJK        432 hout             6e           hoogste in heren C 481 hout

Edith van Eijk, VT             387 hout             4e           hoogste in dames C 452 hout
Sonja de Groot, EVA       357 hout             6e           hoogste in dames C 452 hout
Anneke Oskam OGG       370 hout             19e         hoogste in dames B 449 hout
Erik Bakker, DDD             471 hout             7e           hoogste in heren B 483 hout

Bekijk hier de foto’s.

 

Zaterdag 7 april: open dag kegelen

Kegelzaal Sporthal Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 680, van 10.00-15.00 uur
voor jong en oud, voor iedereen die het al kan of nog eens wil proberen!

Toegang kegelen gratis en €1 als je meespeelt voor prijzen:
VOORSPEL JE SCORE: gooi 5 ballen voor € 1 en win direct € 3 of een kies een prijs.
GRABBELTON: gooi een 1 of 4 of 7, dan grabbelen; 5 ballen voor € 1.

Breng lichte schone sportschoenen mee.
Ruime parkeerplaats.
Bus 5 en 32 halte Oud Zuilen; bus 120 halte Sportpark Elinkwijk.

Domstadtoernooi 2018

Voor de 2e keer werd het UKB Domstadtoernooi gespeeld op zaterdag 11 februari met kegelaars van vijf buitenclubs uit de regio: ’t Touwtje uit Voorthuizen, Natte Spons uit Barneveld, Natte Spons uit Laren, DIG Poedelvrees uit Achterveld en Wieleroord ’80 uit Lopik. Veel bekenden van vorig jaar en een ontvangst met koffie een vruchtenvlaai maakte de sfeer direct heel amicaal en vrolijk.

Het UKB Actieteam had het toernooi tot in de puntjes voorbereid; Ies Meijer had de leidingen van het toernooi en samen met Anneke Oskam zorgden zij voor een mooie prijzentafel en allerlei lekkers.
De meeste kegelaars doen niet mee aan KNKB wedstrijden, maar door het overzichtelijke strakke speelschema van UKB wedstrijdleiding Erik en Marianne Bakker, werden de 6×10 ballen in vlot tempo afgewerkt. Tijdens de wedstrijd waren de standen op een TV scherm en via de beamer te volgen. Met het digitale scoresysteem waren de uitslagen direct nadat de laatste bal was teruggerold bekend.

Henk Brons van ’t Touwtje, Voorthuizen was de onbetwiste hoogste speler met 8,183 gemiddeld.
Bij de dames prolongeerden Gerda Wolswinkel, Nanny Pater en Gré van Woudenberg alle drie hun titel van vorig jaar!

De prijsuitreiking door Ies Meijer en Anneke Oskam was een vrolijke afsluiting van een heel mooie en gezellige kegeldag. UKB Bestuur en Actieteam kregen veel complimenten van de deelnemers. Het bevestigt dat meer competitie de kegelsport leuker maakt.

De UKB kijkt dan ook met plezier en trots terug op deze kegeldag in Utrecht. Zie hier de foto’s.

Kegelclub                                                        Dames                                hout  / gem

DIG Poedelvrees, Achterveld                      Gerda Wolswinkel           466  / 7,767

DIG Poedelvrees, Achterveld                      Nanny Pater                      427  / 7,117

Wieleroord ’80, Lopik                                  Gré van Woudenberg     409  / 6,817

                                                                          Heren                                

’t Touwtje, Voorthuizen                              Henk Brons                       491 / 8,183

DIG Poedelvrees, Achterveld                      Adrie Thomassen             458 / 7,633

De Natte Spons, Barneveld                         Arie van Dijk                      457 / 7,617

Open dag kegelen op 19 november

Wij houden een open dag voor iedereen die wil ervaren wat kegelen is op

ZONDAG 19 NOVEMBER 2017

van 13.00 tot 16.00 uur in de kegelzaal in Utrecht Zuilen

Met de AH sportactie komen elke week mensen in onze kegelzaal kennismaken met de kegelsport.
Wij hopen natuurlijk dat dit een plezierige ervaring voor hen is, die ze nog wel eens willen herhalen.
Daarom nodigen wij speciaal alle AH proefsporters en hun vrienden uit voor deze OPEN DAG waarop ook de vrienden en familie van onze kegelclubleden zijn uitgenodigd.

Activiteiten

  1. Kennismaken en kegelen! Iedereen krijgt 2 consumpties.
  2. Spel op baan 1 en 2: voorspel je totaal score, gooi 5 ballen voor € 1 en win direct € 3.
  3. Banen 3 en 4: vrije- en demonstratiebanen.
  4. Banen 5 en 6 GRABBELTON: Gooi een 9 of een 5 of een 1, dan grabbelen naar een leuk prijsje;
    een serie van 5 ballen voor € 0,50.

 

Breng ook jouw familie en vrienden mee!

Waarom kegelen? Het is competitief en recreatief, spannend en uitdagend, sociaal en gezellig!

Het kan in clubverband op een vast tijdstip of incidenteel en met een groep op afspraak.

Als je de smaak te pakken krijgt is kegelen verslavend leuk.