Utrechtse Kegelbond is verhuisd

Met pijn in het hart is deze zomer de grote kegelzaal in de Utrechtse Sporthal Zuilen geheel ontruimd. De te hoge huurlast en ledendaling maakten opzegging van het huurcontract met de gemeentelijke Utrecht Vastgoed Organisatie onvermijdelijk.
De UKB blijft vooralsnog bestaan, maar kan geen nationale wedstrijden meer organiseren.

Twee UKB banen zijn verplaatst naar de kegelzaal van Tenniscentrum Groenekan ter vervanging van de oude houten banen. Vier banen zijn opgeslagen in Lopik voor hopelijk toekomstig gebruik.
Sluiting van de kegelzaal in Utrecht was voor enkele kegelclubs aanleiding zich op te heffen. Twee UKB clubs verhuisden ook. De Eemgooiers kegelen nu in de Veluwehal Barneveld. Vrije Touwetje is naar Groenekan gegaan, waar VSK-DIG al langer kegelt. Wieleroord ’80 kegelt altijd al in Dorpshuis De Schouw in Lopik. Het adres van de UKB is overgeschreven naar dat van Wieleroord ’80 in Lopik.

Geschiedenis
In november 2011 werd de fraaie kegelzaal met 6 banen in Sporthal Zuilen in gebruik genomen. Deze locatie was toen in samenwerking met de gemeente gevonden, omdat de UKB zijn vorige kegelzaal in Norbruislaan 13 in Utrecht moest verlaten voor woningbouw.
Van die gelegenheid werd gebruik gemaakt om uit te breiden naar 6 banen. Het werd de modernste kegelzaal in het land, centraal gelegen, met een digitaal scoresysteem waarmee elke gegooide kegel direct op internet te volgen was. De verwachting dat er meer nationale wedstrijden van de KNKB gehouden zouden worden, werd niet waargemaakt. Deze landelijke wedstrijden worden door de KNKB verdeeld over alle regionale kegelbonden. Ook die kampen veelal met ledendaling en daarmee te hoge kosten. De vergrijzing in Utrecht sloeg harder toe dan verwacht omdat de broodnodige verjonging uit bleef.

Helaas is na 112 jaar de UKB en daarmee de kegelsport in Utrecht verdwenen. De UKB blijft vooralsnog de kegelsport in de regio bevorderen.